Sorry but this website does not support Internet Explorer. We advise you to switch to another browser.
Curious how you can flip to better results and happier people? Plan your free consultation now or call +31 (0) 85 - 004 39 18.

Weet jij nog welke dingen voor jou op dit moment niet urgent, maar wél belangrijk zijn? Dit is het moment om jezelf die vraag te stellen. Alleen dan kom je echt goed los uit de DOEN-modus waar je door elke crisis - of je nou wil of niet - in gezogen wordt.

In onze trainingen werken we met de Eisenhower matrix. In die matrix kun je je to-do's een plek geven op de assen urgent en belangrijk. Er ontstaan dan vier kwadranten:

  • Iets wat niet belangrijk en niet urgent is moet je misschien gewoon maar niet doen;
  • Iets wat niet belangrijk maar wel urgent is kun je het beste delegeren;
  • Iets wat wel belangrijk maar niet urgent is moet je inplannen;
  • En iets wat zowel belangrijk als urgent is moet je direct doen.

De afgelopen weken zullen veel mensen druk geweest zijn in dat laatste DOEN kwadrant. Tijdens elke crisis worden er door de sterk veranderende (werk)omstandigheden voor vrijwel iedereen ineens een boel dingen belangrijk en urgent tegelijk. Dat is logisch en prima, het zet ons op scherp en maakt dat we anticiperen op de veranderingen waarmee we geconfronteerd worden. Maar teveel in de DOEN stand zitten maakt dat je niet vooruit kijkt, niet aan het plannen bent. En dat begint op een gegeven moment te knagen. Je voelt dat je wel druk bent en blijft, maar niet meer per se ergens naar toe aan het werken bent, op koers om je doelen te verwezenlijken.

Toch is het vaak niet zo makkelijk om in een fase zomaar uit die DOEN stand te komen - maar hoe komt dat nou? De reden is dat mensen vaak 'gewoon terug' proberen te gaan naar de plannen die ze gemaakt hadden, maar daar niet goed meer mee uit de voeten kunnen - en dan maar weer terugvallen in het DOEN kwadrant. Daar is tenslotte genoeg te doen. Maar waarom kun je niet goed meer uit de voeten met de dingen in je PLANNEN kwadrant? Daar stonden de dingen die niet urgent, maar wel belangrijk waren. Juist: belangrijk waren. Zijn ze nog steeds belangrijk? Als je ze kritisch tegen het licht houdt zul je zien dat ze in de nieuwe werkelijkheid van dit moment niet meer vanzelfsprekend op dezelfde manier belangrijk zijn.

Stel jezelf dus opnieuw de vraag: wat zijn de dingen die in deze nieuwe werkelijkheid niet urgent, maar wél belangrijk zijn? Als je dat stapje terug even maakt zul je zien dat het weer makkelijker wordt ook tijd te maken voor de dingen die je in je PLANNEN kwadrant hebt staan. En ben je - naast de urgente dingen - ook weer naar een bijgesteld doel op weg.

{{ formTitle }}

{{ formContent }}